Bra att veta

Bra att veta

Ta med dig denna information till Sydney och läs igenom den varje gång du känner dig osäker på något. Här följer en detaljerad bra-att-veta guide.

Klimat och temperaturer

Sydney har årstider helt tvärtemot de som vi är vana vid. Med andra ord betyder det att Sydney har vinter när vi har sommar i Sverige. Sydneys vinter är dock inte densamma som den svenska – temperaturerna brukar sträcka sig till ca 15 plusgrader. Det gör också att temperaturerna alltid är behagliga, och på sommaren överstiger de sällan 25-26 grader. Det gör att det varken blir outhärdligt hett eller alldeles för kallt. Det är dock värt att veta att det är vanligt med nederbörd i Sydney och området runt om, men det är ändå ett surfingparadis med bris från havet som bäddar för stora vågor.

Språk

I Sydney och i Australien pratar man australisk engelska. Dock är över 20% i landet tvåspråkiga eller talar fler än två språk.

Valuta

I Australien betalar du med australiensiska dollar. 1 AUD = 6,7 SEK i skrivande stund.

Tidsskillnad

Det råder en betydande tidsskillnad mellan Australien och Sverige. Närmare bestämt 9 timmar. Australien är före oss i tid vilket betyder att klockan är 21:00 där när hon är 12:00 här.

Flygplats

Sydneys internationella flygplats heter Sydney Kingsford Smith. Den ligger ca 8 km från centrum.

Eluttag

Om du åker till Australien och Sydney behöver du en adapter av typ I då stickkontakterna inte är samma som här. Spänningen är 240 V. På reseadapter.com hittar du exempel på adaptrar till Australien.

Larmnummer

Sydney är en förhållandevis säker stad att vistas i, men olyckor kan dock inträffa även här. Skulle du råka ut för en olycka eller ett brott ska du larma följande enheter med respektive nummer.

  • Polis, brandkår och ambulans – 000
  • Hjälp vid storm ute till havs – 132 500
  • Det internationella nödnumret – 1300 555 135

Landskod

För att ringa till Australien slår du +61 före det nummer du ska ringa till.

Åldersgränser

Du får köpa och konsumera alkohol från det att du har fyllt 18 år i Australien och Sydney. För att hyra bil i Australien måste du ha fyllt 21 år. Om du vill spela på casinon är det 20-årsgräns som tillämpas.

Sjukvård

Australien och Sydney håller hög standard beträffande sjukvården. Det är dock oerhört viktigt att du har en heltäckande rese- och sjukförsäkring när du ska vistas i landet.

Vaccinationer

Om du har vistats i de länder i Sydamerika och Afrika som har gula febern, måste du enligt australiensisk lag ha intyg på att du är vaccinerad mot sjukdomen. I Sydney råder inga andra obligatoriska vaccinationer, men se till att ha ett fullgott vaccinskydd mot difteri och stelkramp. Ska du vidare i Australien så kan du behöva skydd mot denguefeber och andra myggsjukdomar.

Att tänka på

Australiensiska tullen är mycket strikt med vilka och vad de släpper in i landet. Tänk på att alltid ha recept på mediciner med dig att visa upp. När du ansöker om inresetillstånd ska du uppge ditt namn exakt som det står i passet. Har du två förnamn och blandar dem i oordning kan det stå dig dyrt så dubbelkolla och även trippelkolla att uppgifterna stämmer innan du sätter dig på flyget.

Observera att det finns vissa saker som du inte får föra in i landet. Läs mer på Department of Agriculture and Water Resources och Department of Immigration and Border Protection.

Visumkrav

I Australien råder hårda visumkrav och har du inte det som krävs kan du nekas inresa fortare än kvickt. Kontakta Department of Home Affairs för mer information. Det är också via dem du ansöker online. Ett visum gäller vanligen i 3 månader. Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter avresa.

Ambassader

Australiens ambassad i Stockholm ligger på adressen nedan.

Klarabergsviadukten 63
111 64 Stockholm

Telefon: 08-613 29 00

I Sydney finns ingen svensk ambassad då den ligger i Canberra. Dock kan du vända dig till svenska konsulatet på följande adress.

Suite 10C, Level 1
287 Military Road
Cremorne NSW 2090

Telefon: +61-2-9909 3336