Mat och dryck

Mat och dryck

Det australiska köket baseras dels på mattraditioner från urinvånarna, och dels på de influenser som kolonialisatörerna från Storbritannien tog med sig när de kom. Dock har många inslag från Asien och även Medelhavsländerna också letat sig in i den australiska maten under sent 1800-tal och vidare in på 1900-talet. Detta på grund av att många invandrade till både Sydney och resten av Australien och tog med sig sina traditioner. Under de senaste 2-3 decennierna har dock den aboriginska matlagningen tagit allt större plats, och restauranger med etniska influenser och växter som enligt aboriginerna är viktiga, används i rätterna. En del traditionellt kött som emu eller känguru är vanligt men går dock inte hem lika bra hos resten av folket.

Så – hur ser måltiderna ut i Australien och i Sydney? Hur äter man, vad äter man och när?

Vanliga maträtter, drycker och tillbehör

Ett hav av läckerheter, ett land av speciella djur och växter. Det är Australien, det. Här följer några tips på vad som är gott och intressant att prova när du är i Sydney eller Australien i övrigt.

  • Vegemite – ett bredbart pålägg som bres på toast. Vegemite är en slags brun kräm som kommer från rester av ölframställning.
  • Vita larver (Witchetty grubs) – jadå, dessa vita larver är en av aboriginernas delikatesser och ska helst ätas levande. Vågar du prova?
  • Aussie BBQ – australiensarna älskar grillat kött i vilken form som helst. Känguru äts trots mer sällan och även emu. Lamm, fisk eller korv är dock det vanligaste. En del smakar även krokodilkött som påminner om kyckling.
  • Köttpaj – kryddad köttfärs i smördeg tillhör de vanligaste måltiderna i hela Australien och även i Sydney. Äts med potatismos och brunsås.
  • Jätteräkan – den lilla räkan som vi är vana vid är i Australien ersatt av jätteräkan; den äts grillad till olika tillbehör.
  • Pavlova – det trodde du kanske inte att Pavlova-tårtan med maräng och frukter var av australisk börd, men så är dock fallet. Många hävdar dock att det ursprungliga receptet uppstod på Nya Zeeland.
  • Cherry Ripe – en chokladkaka baserad på körsbär.
  • Milo-drycken – en slags chokladdryck med malt.

Frukost, lunch och middag – så äter man

I Sydney intar man vanligtvis en frukost som i Europa, men gärna med lite mer brittisk ton. Ägg, bacon och toast är vanligt om man vill stå sig stadigt hela dagen, medan den gemene, stressade Sydney-bon slänger i sig lite frukt, müsli och yoghurt på morgonkvisten.

Middagen äts ofta hemma vid 19-tiden, men i Sydney är det också vanligt att gå ut vid slutet av veckan och äta med vänner eller familj, alternativt gå ned till stranden för att grilla tillsammans. Det är oerhört vanligt med BBQ och det brukar finnas grillar att använda på stränderna – både gasol och kol.

BYO-restauranger

I Sydney och Australien finns många BYO-restauranger som betyder ”Bring Your Own”. Maten betalar du för men drycken tar du med dig själv. Det blir både billigare och kanske mer intressant om ni är i ett större sällskap. Många dricker öl till kött men det australiska vinet är inte fy skam, det heller. De flesta BYO-ställen har en kyl att kyla ned dryckerna i medan du väntar på din mat.

Prisnivåer

Att äta ute i Sydney brukar vara lite billigare än i Sverige och fördelen är att det finns oerhört många varianter av restauranger som passar till alla budgetar. En enklare restaurang brukar inte ta mer betalt för en stor måltid än en hundralapp. På en medelklassrestaurang brukar du betala runt 550 kronor för en trerätters meny för två. I Sydney finns det dock lyxkrogar som har betydligt högre priser än så, men i allmänhet klarar du dig bra ute i ”matsvängen” utan att behöva överspendera.