Sevärdheter

Sevärdheter

Sydney har många landmärken och sevärdheter att beundra. Operahuset är till exempel en av de mest fotograferade byggnaderna i världen. Den livliga hamnen som både blivit ett hålligångställe nattetid och dagtid har inte bara vackra segelbåtar och yachter att titta på – här kan du även shoppa och äta gott.

Begränsa dig dock inte bara till storstaden när du är i Sydney. Eftersom naturen ständigt är inpå knutarna kan du gladeligen kombinera kulturaktiviteter, sport och storstadsliv – under en och samma dag.

Operahuset i Sydney

Går det att göra en reseguide om Sydney utan att ta upp Operahuset? Förmodligen inte, så låt oss berätta lite om det innan vi börjar med de andra sevärdheterna och utflyktsmålen.

Denna häftiga byggnad är förmodligen Sydneys största stolthet. I närheten ligger även den berömda Harbour Bridge där äventyrslystna personer kan klättra upp 24/7 till brons högsta punkt och kolla på utsikten – eller få svindel, vilket man nu vill. Operahuset är ritat av en dansk arkitekt vid namn Jørn Utzon och invigdes på 70-talet. Det som är ännu mer intressant för en svensk turist, är att byggnaden är täckt av tusentals och åter tusentals kakelplattor från ingen annan ort än – just det, Höganäs! Ta en rundtur inne i byggnaden eller ännu bättre – se en operaföreställning. Men boka i god tid!

TIPS! Är du i Sydney över nyår är det hit du ska gå för att se fyrverkerierna som visas över hela världen i direktsändning. Det hålls även en stor ljusfestival här.

Vandra i Sydney Harbour National Park

Tänk dig en världsmetropol som har vild natur bara du vänder dig om. Så är fallet med Sydney. I närheten av hamnen ligger Sydney Harbour National Park – en stor naturpark med vandringsleder, utsiktsposter (eftersom parken ligger en bra bit över havet) och stränder att surfa på. Här kan du upptäcka den där spektakulära, australiska naturen med roliga djur och intressant växtlighet, med Sydney bara ett stenkast bort. Har du tur får du se en livs levande koalabjörn.

Bondi Beach med surfing

Bondi Beach har blivit mycket uppmärksammad både genom tv-program och via ryktesspridning av hängivna surfare. Det är förmodligen Australiens mest kända strand och ett mecka för surfer dudes. Stranden har blivit så populär att det är som en liten stad i staden. Här finns idag ett underbart restaurangutbud, nattliv och shopping med marknader som Bondi Markets på söndagar. Surfa i söder och bada i norr. Vågorna är som störst just i norr. Är du nybörjare – ta en surfkurs.

Bondi Beach övergår senare i Manly Beach som inte är fy skam det heller. Här hålls t.ex surfing-VM och en rad andra events under året. Om du vill promenera, jogga eller upptäcka området mer kan du gå längs med The Corso som är själva strandpromenaden.

Lev som en nomad på Cockatoo Island

Endast en färjetur bort ligger den vilda och vackra Cockatoo Island. Här samlas många campare och nomader som vill leva vildmarksliv. Båten till ön avgår från Circular Quay. Glöm inte att ta med dig allt som en äventyrare behöver – tält, vandringskängor, tändstickor och lite äventyrslust!

Upptäck historia i Sydneys gamla stadsdelar

I stadsdelen The Rocks kan du få en historieglimt vart du än vänder dig. Det  ar nämligen här som Sydneys första byggnader upprättades. Stadsdelen består av kullerstensgator, blomstrande innergårdar och hus av sandsten. Du kan även hitta små genuina butiker du inte hade förväntat dig. I The Rocks finns också en stor pubkultur från det att engelsmännen slog sig ned här. Bland annat kan du ta ett glas på några av stadens äldsta pubar.

Åk på valskådning

I Sydney anordnas många valsafariturer som du kan haka på. Vattnen utanför Sydneys kust är fulla av valar, hajar och andra exotiska fiskar och djur. Med båten på vågorna och kameran i högsta hugg kan du få till de mest spektakulära vyerna att minnas för alltid. En valsafaritur brukar ta ca 3 timmar, och ni åker en hel grupp vilket också är ett unikt tillfälle att lära känna andra turister från när och fjärran på ett mer personligt sätt.