Ta sig runt i Sydney

Ta sig runt i Sydney

Sydneys kommunikationer inkluderar buss-, tåg- och färjetrafik. Många besökare tar även olika former av taxi, som vanlig taxiservice eller båttaxi. Här får du en bra överblick hur du kan ta dig runt i en av världens mest älskade metropoler.

Busstrafik

Sydneys bussar är mycket uppskattade och busstrafiken går tätt till de mest avlägsna av hörn även utanför stadskärnan. Dock är det inte alltid säkert att du kan ta en direktbuss om du ska längre ut. Ett eller flera byten kan vara att vänta, men fram kommer du sannolikt utan problem. Tänk på att det är flera bussbolag som kör inne i staden och att det kanske inte är samma som tar dig från punkt A till punkt B om rutten kräver byten.

Hop on/ hop off med buss

Du som efterfrågar lite turism på ett bekvämt sätt kan använda dig av hop on/ hop off-bussar. Bussbolaget som kör bussarna heter bigbustours. Frånpriset per person är 52 AUD.

Tågnätet och Sydneys monorail

Även tågen går ofta och smidigt i och utanför Sydney. Om du håller dig till centrum kan du ta det mindre tåget som kallas för monorail. Det avgår var 15:e minut från Circular Quay med slutstation i centrum. Att åka runt på det här sättet är verkligen att rekommendera eftersom det samtidigt blir lite sightseeing. Den stora fördelen är att det inte gör så många stopp och att du alltid åker till ett fast pris.

Om du istället vill ta dig längre ut finns många pendeltåg som ofta har ganska billiga priser. Om du ska väldigt långt bort och ta ett vanligt tåg kan det dock bli billigare med en buss.

Sydney Pass

Tänk på att tänka prismedvetet och praktiskt när du köper transportkort. Sydney Pass är ett bra alternativ om du vill prova på olika transportsätt inne i staden. Kortet gäller ett antal dagar – 3, 5 eller 7 och det innefattar även inträde på vissa stora attraktioner.

Taxi

Som nämnt kan du välja mellan vanlig taxi och båttaxi. Två taxibolag är:

  • Taxi Combined
  • Water Taxi Combined

Sydney har även andra taxibolag som kör runt på gator och torg. Stoppa dem på gatan som i New York genom att räcka ut handen! Det som är värt att nämna är att vissa taxibilar erbjuder fastpris medan andra har taxameter. Ett tips är att välja taxametern då det oftast blir billigare. I övrigt är taxiturer ungefär lika dyra som hemma. Att åka taxi är mycket säkert i Australiens största stad och det förekommer få brott eller lurifaxar som försöker sko sig.

Färjetrafik – Ett mycket populärt transportsätt

Det förmodligen mest intressanta och givande transportmedlet i Sydney är färjetrafiken som är väl utbyggd. Den tar dig inte bara till närliggande öar eller andra städer utan även till olika stadsdelar. De flesta båtar utgår från Circular Quay eller Darling Harbour. Det är verkligen vackert att se Sydney från havet och både turister och lokalbor väljer att åka med specifikt utvalda rundturer eller ”hamnkryssningar” bara för att njuta.

Hyra bil i Sydney

Om du vill göra längre utflykter än bara till Sydneys närmaste grannorter, kan du hyra en bil vilket brukar vara billigare än hemma i Sverige. Bilen hyrs antingen på Sydneys flygplats eller i staden. Observera dock att australiensarna ännu har vänstertrafik. Vägnätet är bra men trafiken tät, så var noga med att du kan hantera bilen från ”fel körsida” om du väljer hyrbil.

OBS! För att få hyra bil måste du vara 21 år fyllda och ha ett internationellt körkort.

Säkerhet

Sydney är en säker stad att ta sig runt i, förutsatt att du inte skyltar alltför mycket med lyxiga ägodelar på kollektivtrafiken. Var dock uppmärksam i stora folkmassor då Australien har varit föremål för en del terrorism den senaste tiden.